Crestron-programmering i ett fantastiskt hus

Hur en Crestron-programmering kan gå fel

Jag har haft den stora lyckan att besöka ett hus fyllt till bredden med lyx. Denna otroliga villa har majoriteten av sin belysning, högtalarsystem i flera zoner, tv kontroll och bluray-spelare styrd från flertalet touchskärmar. Man kan tro att detta skulle vara ett perfekt exempel på när crestron skulle leverera. Tyvärr står jag kraftigt besviken!

Huset har alla förutsättningar att vara nära perfektion men faller på att man inte haft användaren i fokus när man projekterat.

Crestron-programmering i ett fantastiskt hus

Vad är felet?

Användarna kände sig alla förvirrade av den komplicerade programmeringen. Att inte utgå ifrån användarens behov har gjort att ingen kände sig bekväm att sätta på tvn eller höja volymen. Detta resulterade i att användarna alla tyckte att det var krångligt att använda systemet.

Det är skitprodukter!

Sa en av användarna när de inte kunde starta TVn

Ett exempel är att för att se på tv krävdes tre steg

  1. Hissa upp tvn med hjälp av touchpanelen som satt 10m från soffan. Meny-systemet var inte tydligt för en novis dels då hårdknapparna saknade gravering. När man väl hittat rätt meny fanns det pil-tangenter som inte framkom som tydliga vad de gjorde. När du till slut listade ut att pilen upp öppnade den dolda luckan och hissade upp tvn missade du knappen då den var alldeles för liten.
  2. Efter vilket du var tvungen att backa tillbaka en meny för att hitta vad som visade sig vara en beskrivning till vilken hårdknapp som ledde till tv funktionen. När du kom till denna meny möttes du av en knapp som heter ”Power”. Helt utan feedback vilket betyder att du inte vet om tvn är på eller av. Oavsett vad vi tryckte på hände ingenting. Till slut sätter vi på tvn manuellt genom att korsa rummet och fysiskt trycka på knappen på tvn.
  3. Var är ljudet? Tillbaka till huvudmenyn för att hitta en meny som heter ”speakers” här väljer man beroende på i vilket rum du är vilket ljud du vill ha i dina högtalare. Så här måste du välja TV för att få ut ljudet. Nu kan du se och höra på tv. Men när det är dags att byta kanal måste du lämna soffan och gå tillbaka till tv menyn och trycka på control och zappa ca 10m från tvn ståendes vid en vägg…

Syftet med styrsystem

Vilka behöver ett styrsystem av denna typ? Svaret är förhållandevis enkelt.

Alla som har behov av att förenkla en tekniskt komplicerad miljö.

Vem som helst kan se att i detta fall har programmeraren inte lyckats med att förenkla användandet av utrustningen i detta annars perfekta hus. Vad hände med automatiken? Varför kan jag inte bara trycka på knappen ”Se på TV” välja kanal och sedan sätta mig i soffan och se på tv? Det är väl ändå målet att förenkla och förtydliga för användarna så att användargränssnittet är så tydligt att ingen manual behövs? När allt är upphackat i teknikens individuella funktioner så tappar man vinsterna i styrsystemen.

Att vara noggrann i sitt förarbete inte bara med vilken teknik som ska in i ett styrsystem utan framför allt att veta hur människor tänker och fungerar när de interagerar med teknik är mycket viktigt för ett bra resultat. Utan detta kan man aldrig lyckas i sin programmering.

Om ni funderar på styrsystem, ring ett proffs!

Ring oss eller läs mer om Crestron styrsystem här